Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11-10-11, 18:30
Rowlie39 Rowlie39 is offline
Van Man
 
Join Date: Jul 2011
Location: Birmingham
Posts: 20
T4 Post Icon T4 Engine/Electrical problems

--------------------------------------------------------------------------------

Hi heres another head scratcher.
I have a "w" reg Caravelle 2.4 tdi with an automatic gearbox.

A couple of months ago while starting the 'mare, she cut out after about running for a second.
This has been intermittant and not a real problem.

Two weeks ago I was turning right at a junction and she cut out, luckily I coasted to a stop.

This week end it has happened about 5 times, even stranger is when the indicator is on, the dash indicator will
flash for about 5 to 6 seconds then goes haywire, then stops and then the engine stops.

When the engine is stopped then the indicators run normally.

Any ideas as I dont know if I shuld find an auto electrician or a mechanic?
Reply With Quote
  #2  
Old 11-10-11, 18:48
Rowlie39 Rowlie39 is offline
Van Man
 
Join Date: Jul 2011
Location: Birmingham
Posts: 20
T4 Post Icon Re: T4 Engine/Electrical problems

UPDATE
Even more confusing!!

I had a look at the 'mare just, and checked all the fuses, relays etc.
I found fuse 15 missing.
Funny I thought, must of fallen out as engine electronics are pretty important to getting
the van running.
So, got spare fuse put it in and hey presto! no start at all, just turn over.
Took the fuse out, started the van straight away, tried the indicators for 10 minutes
and every thing fine. I even went for a run around the block signalling furiously and no
stalling.

Whats that all about?

I would be really greatful for any advice.
Reply With Quote
  #3  
Old 12-10-11, 07:30
upspex's Avatar
upspex upspex is offline
Trade Member
Official TraderVW Transporter
 
Join Date: Oct 2007
Location: In an LT35 somewhere.
Posts: 7,768
Default Re: T4 Engine/Electrical problems

Can we be sure about your van model? You say 2.4tdi, if it's a tdi it will be a 2.5, the 2.4 doesn't have a turbo. If it is 2.5tdi then fuse 15 is for the ECU and should be in place. Do you have a relay 109 in position 3 on the fuse box? This would be my first thing to swap. Has the wiring been hacked about and modified?

Electrics for camper vans and work vehicles.
www.travelvolts.com

INFO Text call back to 07971 165747 or upspex@gmail.com
NO PRIVATE MESSAGES PLEASE!
Reply With Quote
  #4  
Old 12-10-11, 10:00
CharlieT4's Avatar
CharlieT4 CharlieT4 is offline
Lord of the T4s
I Support MacmillanI Support CLIC SargentOfficial MemberVW Transporter
 
Join Date: Oct 2007
Location: Plymouth
Posts: 1,472
Default Re: T4 Engine/Electrical problems

Let the engine idle and wiggle the engine wiring loom about a bit..

If it cuts out, hey presto!

Open up the loom, replace any chaffed wires and re-insulate them

Exactly what happened to me on my 2.5 Tdi

Cheers
Reply With Quote
  #5  
Old 12-10-11, 10:18
Rowlie39 Rowlie39 is offline
Van Man
 
Join Date: Jul 2011
Location: Birmingham
Posts: 20
T4 Post Icon Re: T4 Engine/Electrical problems

Thanks for the reply guys,

First of all its a 2.5tdi Doh!

I checked the loom and seems ok nothing obvious, the only thing that has been "hacked" is what looks like a drivers door replacement,they have cut all the wires and soldered them back together. I have checked them and they seem to be well insulated.
Im thinking that someone has had a problem at sometime and must of diverted or done something to the feed to the ecu,
(fuse no 15) as its not in place and when I replaced it it may have reset the ecu? early days yet I suppose.
Im also thinking that the only way to resolve this is by paying alot of money to someone who has time and knowledge.

Any comments?
Reply With Quote
  #6  
Old 12-10-11, 10:26
Rowlie39 Rowlie39 is offline
Van Man
 
Join Date: Jul 2011
Location: Birmingham
Posts: 20
T4 Post Icon Re: T4 Engine/Electrical problems

Ps
Relay 109 is in position 3. I will get a replacement though
Reply With Quote
  #7  
Old 14-10-11, 08:40
flat4fanatic flat4fanatic is offline
Van Guru
 
Join Date: Oct 2011
Location: In a garage near Nuneaton
Posts: 124
Default Re: T4 Engine/Electrical problems

If you're still having problems I can definitelty recommend Lee at Volksmagic in oldbury 0121 5412278.
He's great at fault-finding and has managed to fix stuff for me that other places couldn't
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Merchandise Advert

All times are GMT. The time now is 06:39.