VW T4 Forum - VW T5 Forum banner

1 - 6 of 6 Posts

·
Registered
Joined
·
259 Posts
Discussion Starter #1
Hi,
I have read a few threads on the forum about 1.9d throttle cables. I have only my T4 for about 3 months and when I press the accelorator pedal it does not do a lot and then you get all the revs at ones. Will changing the throttle cable sort this kind of problem or does it do something else?

Sorry if it is a daft question.

If anyone has other ideas to improve the drivability of my van I would be all ears! I'm don't really want to change the engine or add a turbo by the way. It is about to have its MOT done so I might get some other tweaks done by the garage at the same time.
 

·
Registered
Joined
·
128 Posts
Mine was the same for a bit. Take it off and lube it with a releasing oil like wd40, the lighter the better.
It clips off on the pump and is booked on at the pedal. Once off, hold one end, remove the rubber boot and run some oil, move the cable in and out a few times and repeat until nice and free. Takes 15 minutes and well worth the effort. There are plenty of threads if you do a search, for more detail. Have fun.
 

·
Registered
Joined
·
46 Posts
same problem at the start of the winter ,WD40 on the cable now its like new.Just needed lubrication old grease dirt etc goes hard with the cold. as the engine warms the throttle becomes more responsive as the heat softens the grease and dirt.
 

·
Registered
Joined
·
259 Posts
Discussion Starter #5
I chose to fit a new cable (well the garage I use sorted it whilst I was having other work done). What a difference! I have only driven it 4 miles but I enjoyed driving the van for the first time in the last 7 months of owning it. Thanks for all the advice and PMs on this
 

·
Registered
Joined
·
259 Posts
Discussion Starter #6
Extended cable test. Kirkby Londsdale and back with a stop off at the meet in Southport yesterday - the new throttle cable made the journey effortless compared to the trying to drive it with the old cable.
 
1 - 6 of 6 Posts
Top