W końcu znalazłem moje łożysko koła "Doggy", po przeciwnej stronie niż myślałem, ale wewnętrzna krawędź łożyska zawodziła, dlatego zachowywało się jak po przeciwnej stronie.
Znalazłem opisy i filmy wideo, jak wymienić tylne łożysko koła, ale nie przednie, to niewiele się różni + zaufana instrukcja Haynesa.
Aby pomóc innym w przyszłości, oto moje zdanie. (przepraszam za zdjęcia z aparatu w telefonie i ciemny garaż, pracujesz z tym, co masz)
Van 2006 1.9 84KM (nie powinno robić żadnej różnicy)
Narzędzia użyte - napęd 1/2 do 32 mm z prętem łamliwym i kluczem dynamometrycznym
Klucz 8 mm
Bity Multisplne
Bity Torx
Podnośnik i stojaki
Śrubokręt płaski
Szczotki druciane
Narzędzie do łożysk kół dla T5/T6/Toureg
Hamulec ręczny włączony, tylne koła zablokowane i na 1. biegu/biegu wstecznym.
Poluzuj nakrętkę osi przed podniesieniem vana, musiałem sam skakać w górę i w dół na pręcie łamliwym.
Podnieś, zdejmij koło.
Wykręć śrubę mocującą tarczę hamulcową - bit multisplne do tego.
Zdejmij okablowanie ABS i odkręć i wyjmij czujnik - bit torx do tego
Być może uda Ci się wyjąć czujnik, poruszając nim. Być może będziesz musiał dostać się do niego od tyłu i wypchnąć go.
Oto widok z tyłu, abyś mógł zobaczyć, do czego próbujesz się dostać. I dlaczego musi wyjść.
Mój musiał zostać rozerwany na kawałki, a następnie wywiercony, ponieważ był prawidłowo skorodowany na miejscu!
Śruby zacisku hamulcowego, góra
I dół
Tarcza zejdzie teraz i możesz zawiesić zacisk hamulcowy z drogi
Następny krok nie jest ściśle konieczny, ale daje znacznie więcej miejsca do pracy.
Zdejmij osłonę przeciwpyłową - śruby 8 mm, jeśli pamiętam.
Śruby mocujące przegub kulowy, kolejna multisplne
Stwierdziłem, że oddzielenie dolnego wahacza wymagało sporej siły. Przywiązałem do niego mój pręt łamliwy, dając mi coś, na czym mogłem skakać w górę i w dół.
Teraz możesz odchylić kolumnę resorującą na tyle, aby wyjąć wał napędowy z tyłu, właśnie.
Znalazłem opisy i filmy wideo, jak wymienić tylne łożysko koła, ale nie przednie, to niewiele się różni + zaufana instrukcja Haynesa.
Aby pomóc innym w przyszłości, oto moje zdanie. (przepraszam za zdjęcia z aparatu w telefonie i ciemny garaż, pracujesz z tym, co masz)
Van 2006 1.9 84KM (nie powinno robić żadnej różnicy)
Narzędzia użyte - napęd 1/2 do 32 mm z prętem łamliwym i kluczem dynamometrycznym
Klucz 8 mm
Bity Multisplne
Bity Torx
Podnośnik i stojaki
Śrubokręt płaski
Szczotki druciane
Narzędzie do łożysk kół dla T5/T6/Toureg
Hamulec ręczny włączony, tylne koła zablokowane i na 1. biegu/biegu wstecznym.
Poluzuj nakrętkę osi przed podniesieniem vana, musiałem sam skakać w górę i w dół na pręcie łamliwym.
Podnieś, zdejmij koło.
Wykręć śrubę mocującą tarczę hamulcową - bit multisplne do tego.
Zdejmij okablowanie ABS i odkręć i wyjmij czujnik - bit torx do tego
Być może uda Ci się wyjąć czujnik, poruszając nim. Być może będziesz musiał dostać się do niego od tyłu i wypchnąć go.
Oto widok z tyłu, abyś mógł zobaczyć, do czego próbujesz się dostać. I dlaczego musi wyjść.
Mój musiał zostać rozerwany na kawałki, a następnie wywiercony, ponieważ był prawidłowo skorodowany na miejscu!
Śruby zacisku hamulcowego, góra
I dół
Tarcza zejdzie teraz i możesz zawiesić zacisk hamulcowy z drogi
Następny krok nie jest ściśle konieczny, ale daje znacznie więcej miejsca do pracy.
Zdejmij osłonę przeciwpyłową - śruby 8 mm, jeśli pamiętam.
Śruby mocujące przegub kulowy, kolejna multisplne
Stwierdziłem, że oddzielenie dolnego wahacza wymagało sporej siły. Przywiązałem do niego mój pręt łamliwy, dając mi coś, na czym mogłem skakać w górę i w dół.
Teraz możesz odchylić kolumnę resorującą na tyle, aby wyjąć wał napędowy z tyłu, właśnie.